Отбелязваме Деня на конституцията
Отбелязваме Деня на конституцията / DarikNews.bg, архив

На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите. На днешния ден, но през 1879 г. учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция - първата конституция на България. Събитието се случва във Велико Търново след Берлинския конгрес (13 юни-13 юли 1878 г.).

Официалното й наименование е „Конституция на Българското княжество". Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, но в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование в елитни Западноевропейски университети.

Проектът за Органически устав за държавното устройство на българското княжество е изготвен в канцеларията на Временното руско управление и съгласуван с български общественици и руска имперска комисия. Учредителното събрание, свикано на 23 януари 1879 г. внася големи промени в Проекта, вкл. промяна на наименованието му. При това обсъждане се формират две групи - либерали (младите) и консерватори (старите), като в повечето случаи се налагат схващанията на първите.

Търновската конституция цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението през 1878 г. Съгласно чл.4 „Българското царство е монархия наследствена и конституционна, с народно представителство".

Областният управител Детелина Николова се обърна с поздрав по повод днешния ден към юридическата общност в област Добрич. В изявлението се казва:

"В Деня на Конституцията - 16 април, обръщаме поглед към далечната 1879 г., когато първото Велико Народно събрание приема най-модерната за времето си Конституция. В нея са претворени идеалите на възрожденците за свобода и равенство. Поставя се началото на българския конституционализъм и правов ред и се узаконява възстановяването на българската държавност след векове на бездържавие.

По повод професионалния празник на съдебните служители, изразявам своето уважение и респект към Вашата високо отговорна дейност. Обществото ни споделя желанието за ефективна съдебна система, и аз съм убедена, че Вие, представителите на юридическата общност, съблюдавайки върховенството на закона, имате важна и съществена роля в този процес. Пожелавам Ви високи професионални резултати!

Нека всеки Ваш ден е изпълнен с удовлетворение и победа на справедливостта!

Защитавайте българската държавност и националната Конституция!

 

Честит празник!