Проект: Караме с 30 км/ч в центъра на София наесен
Проект: Караме с 30 км/ч в центъра на София наесен / DarikNews.bg, архив
Проект: Караме с 30 км/ч в центъра на София наесен
86126
Проект: Караме с 30 км/ч в центъра на София наесен
Проект: Караме с 30 км/ч в центъра на София наесен
  • Проект: Караме с 30 км/ч в центъра на София наесен
  • Проект: Караме с 30 км/ч в центъра на София наесен

От есента максималната скорост на движение по централните столични улици става 30 км/ч. Това предвижда проект на Столичната община за изграждането на първата в града „успокоена зона", в която ще се осъществява съвместно велосипедно и автомобилно движение, заяви в интервю за Дарик зам.-кметът по транспорта на града Любомир Христов.

Цялостната реализация ще приключи в края на 2018-а година, когато трябва да бъде завършено и дългочаканото обновление на зоната около ул. „Граф Игнатиев" и площадите „Гарибалди", „Славейков" и „Патриарх Евтимий".

Първата „успокоена зона" в София се предвижда да бъде обособена между бул. „Христо Ботев", ул. „Алабин", ул. „Леге", бул. „Цар Освободител" и бул. „Васил Левски", посочи ресорният зам.-кмет Любомир Христов.

Ограничават скоростта в Бургас до 35 км/ч

"Целта е да се осигури максимална безопасност на движението на велосипедистите или осигуряване на обозначено трасе за велосипедисти чрез полагане на маркировка на пътното платно, или там, където габаритите на улицата са значително по-тесни, там велосипедистите ще се движат на пътното платно заедно с автомобилите, така нареченото споделено трасе", разказа Христов.

Успоредно с проектирането на „успокоената зона" ще тече и обновлението на зоната около „Графа", допълни Христов.

Вече приключва разработването на проектните предложения. За да бъдем готови през 2017 година с избрани изпълнители, да бъдат съгласувани проектите и паралелно с това да се получи одобрение за финансирането, включително в зависимост от темповете на изпълнение на проекта за метрото, трафика в централната градска част, поетапно ще изпълняваме другите проекти, тъй като имаме краен срок до 2018-а, обясни Христов.