Агрион отдава земя под наем с търгове
Агрион отдава земя под наем с търгове / netinfo

Улеснената процедура гарантира прозрачни условия за стопанисване на атрактивни парцели в цялата страна

Кампанията по отдаване на парцели земеделска земя за стопанската 2016/2017 година започна. Един от лидерите в бранша Агрион ще реализира инициатива по нов модел - вместо да договаря пряко и еднолично условията и рентните нива със своите партньори, фирмата организира търгове с тайно наддаване, в които на принципа на конкурентното начало пазарът да определи реалната цена за стопанисване за всеки имот. Документи за участие в търговете се приемат до 28 април 2016 г. във всички офиси на дружеството.

Експертите коментираха, че процедурата с търговете е разработена така, че да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия. Никой няма да се ползва с преимущество, а крайният победител ще се определя от това кой е предложил най-атрактивни условия. За всеки от парцелите ще се търсят по няколко оферти, за да се стимули конкурентният принцип и реално да се прецени какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане земеделците, допълват от компанията.

Агрион отдава земя под наем с търгове
netinfo
„С принципа на търговете при една прозрачна процедура, бихме искали да дадем шанс и на по-дребните арендатори, на младите фермери, на всички, които искат да разширят стопанствата си или да влязат в нови землища. От друга страна тази търговска практика гарантира и един справедлив избор на арендатор", казват от Агрион. Информация за условията за провеждане на търговете и за конкретните земеделски масиви, се предоставя безплатно в офисите на дружеството.

Експертите отправят и съвет към по-малките собственици на земя, които са решили да сменят арендатора - да четат внимателно какво е заложено в договорите им и да проследят всички клаузи, изписани с дребни букви. За да не се окаже, че например догодина няма да получат никаква рента, ако реколтата на дадения арендатор се е оказала лоша, той е фалирал или в споразумението със собственика е предвидил с дребен шрифт минимална или нулева ставка за плащане при известни обстоятелства. За да спестят подобни рискове е добре да се обръщат към експерти в сектора, които могат да защитят интереса им. Консултациите в офисите на Агрион са безплатни.