Силно земетресение разлюля японския остров Кюшу
Силно земетресение разлюля японския остров Кюшу / ThinkStock/Getty Images

Земетресение с магнитуд 6,4 разлюля южния японски остров Кюшу, но няма предупреждение за цунами, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Не се съобщава за пострадали, но правителствен говорител, цитиран от Ройтерс, каза, че има рухнали сгради.

По данни на Японската метеорологична агенция епицентърът бил в Машики - град с 34 000 жители в префектура Кумамото, а огнището е на дълбочина от 10 километра.

Геофизическият институт на САЩ съобщи първо, че трусът е бил със сила 6,2 , а после го намали на 6.

Кои са най-силните земетресения в света?

Според японската телевизия Ен Ейч Кей обаче трусът е бил много силен, дори по-силен от този на 11 март 2011 г.

Половин час след силния трус, беше регистриран вторичен трус с магнитуд 5,7, предаде Франс прес.

Телевизията Ен Ейч Кей съобщи, че в Машики е избухнал пожар и показа как пожарникари се борят с пламъците, обхванали сграда.

Като предпазна мярка след труса бяха спрени някои високоскоростни влакове. Енергийната компания "Кюшу електрик" съобщи, че проверява състоянието на атомните електроцентрали "Генкай" и "Сендай".

Информационна агенция Киодо предаде, че няма нередности в двата АЕЦ-а, намиращи се в най-южната част на остров Кюшу, нито в АЕЦ "Иката" на близкия о. Шикоку.

Кадри на Ен Ейч Кей показаха пъпеши да падат от рафтовете в един магазин, а на видео от офиса на телевизията в Кумамото се вижда как по време на труса всички предмети се изсипват от полиците на земята, а служителите се крият под бюрата.

"Ще направим всичко възможно да се справим със ситуацията. Ще се запозная с наличната информация за положението", заяви пред журналисти японският премиер Шиндзо Абе.

Източник: БТА