Плевнелиев: Дигиталната зависимост поражда нови рискове
Плевнелиев: Дигиталната зависимост поражда нови рискове / БГНЕС
Плевнелиев: Дигиталната зависимост поражда нови рискове
86067
Плевнелиев: Дигиталната зависимост поражда нови рискове
Плевнелиев: Дигиталната зависимост поражда нови рискове
  • Плевнелиев: Дигиталната зависимост поражда нови рискове
  • Плевнелиев: Дигиталната зависимост поражда нови рискове

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) обсъди националната политика за осигуряване на киберсигурност.

След края на съвета президентът Росен Плевнелиев коментира, че има необходимост от изграждане на цялостна система за защита и противодействие на кибератаки, защото в последно време страната ни често е обект на такива действия. По думите му се стигнало и до изтичане на голямо количество лични данни на български граждани и чужденци.

Престои приемане на Национална стратегия за киберсигурност "Кибер устойчива България 2020", която да се фокусира върху проблемите в тази сфера.

Търсим помощ от САЩ заради хакерските атаки у нас

България е обект на интензивни кибератаки, включително и срещу критична инфраструктура и държавни ведомства, каза президентът Росен Плевнелиев.

Нарастващата и необратима дигитална зависимост поражда нови значими рискове и заплахи. Киберсигурността е основен и ключов елемент от националната сигурност на всяка държава, изтъкна още той.

"По време на изборите за местна власт през 2015 г. бяха реализирани множество атаки срещу комуникационните и информационни системи на различни държавни ведомства и организации, довели до срив на интернет страници, отказ от услуги и други потенциални заплахи за нерегламентирано извличане на информация", заяви държавният глава.

"Установени са случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура. От информационни системи на държавни ведомства са атакувани такива на НАТО чрез включване в ботнет мрежи. Регистрирано е изтичане на голям брой лични данни на български и чуждестранни граждани", посочи Плевнелиев.

Президентът уточни, че у нас масово се използват остарели и нелицензирани приложения и устройства, а държавната администрация не е достатъчно компетентна, за да противодейства на кибератаките, които носят сериозни финансови загуби.

Сайтовете на няколко държавни институции се сринаха

"При някои кибератаки се извършва подмяна на съдържание на интернет страници на институции и ведомства с послания, които съдържат антидемократична и радикализираща пропаганда. Цел на кибератаки е и придобиването на чувствителна информация, бизнес взаимоотношения и сделки и последващо реализиране на измами. Кибератаките водят до значителни финансови загуби на български и международни фирми, както и на български и чужди граждани", акцентира в речта си президентът.

Плевнелиев Дигиталната зависимост поражда нови рискове
netinfo

Препоръките на Консултативния съвет за национала сигурност включват увеличаване на финансовите ресурси за киберсигурност. До края на 2016 г. трябва да се проведе и учение по киберустойчивост за тестване на капацитета на ведомствата за противодействия на кибератаки.

Плевнелиев Дигиталната зависимост поражда нови рискове
netinfo