„Облагородено и красиво - село Царева Ливада получи финансиране
„Облагородено и красиво - село Царева Ливада получи финансиране / DarikNews.bg, архив

Две проектни предложения ще получат финансиране от Националната кампания „За чиста околна среда 2016", чиято тема тази година е „Обичам природата, и аз участвам".

„Облагородено и красиво - село Царева Ливада" е наименованието на проекта, разработен от Община Дряново на стойност 9985,44 лв. Идеята е да бъде възстановена детска площадка, както и да бъдат монтирани ограда и комбинирано детско съоръжение. Освен това ще се почисти района около местна чешма, за да се създаде кът за отдих. Посочените райони ще се почистят, ще бъдат изкоренени изсъхналите храсти и треви, а площите ще бъдат затревени и зацветени.

Очаква се също да се осигурят пейки и декоративни кошчета за разделно събиране на отпадъци. В хода на реализацията на проекта ще бъдат привлечени доброволци от селото, които от години мечтаят зелените пространство да бъдат облагородени и отново да се превърнат в приятно място за отдих и детски игри. ЦДГ "Детелина" получи финансиране в размер на близо 5000 лева за осъществяването на проекта „Играем, учим и творим сред природата".

Намеренията на екипа от детското заведение е да се осигурят необходимите условия за ежедневно и целенасочено общуване с природата, чрез даване възможност на всяко дете лично да проследи целия цикъл на жизнените процеси. Ще бъдат създадени еко-кътове към всяка група, в които малчуганите ще имат възможност да се запознаят и грижат за различни растителни видове- цветя и зеленчуци.

Дворното пространство ще бъде естетизирано с цветни алеи към всяка площадка. Ще бъдат закупени и монтирани беседки с маси в двете бази на детското заведение, които ще се превърнат в ателиета „Дар от природата". При реализирането на проекта ще бъдат обхванати 200 деца от 3 до 6 годишна възраст.