Провежда се обучение на доброволци за борба с бедствия и аварии
Провежда се обучение на доброволци за борба с бедствия и аварии / Impact Press Group, архив

Специализирано обучение на доброволци от доброволно формирование "Грамадите" - село Трапоклово се провежда днес в село Глушник.

В него участват 10 души, които са регистрирани по Наредба за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

"Целта на обучението е да се запознаят доброволците с основните характеристики на стихийните бедствия, аварийни ситуации, мерките за защита от тях, да се създаде организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи", обясни инж. Снежана Кънева, началник отдел "Сигурност и управление при кризи" в Община Сливен.

Доброволците ще получат минимум от теоретични знания и практически умения за особеностите при гасене на пожари в селскостопански обекти, житни масиви и гори, както и за това как да се включат при провеждане на спасителни дейности след земетресение, наводнение и други критични ситуации в резултат на природните стихии. След теоретичните и практически занятия, те ще положат изпит.

Лектори на курса за специалисти от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Сливен и отдел "Сигурност и управление при кризи" при общината.

Доброволците от доброволно формирование „Грамадите" са в състава на второто регистрирано формирование в общината, след това в село Стара река „Железни врати".