Продават австралийско село и кравите му за 10 млн. долара
Продават австралийско село и кравите му за 10 млн. долара / ThinkStock/Getty Images

Малко и живописно австралийско село e пуснато за продажба за 10 млн. долара. Късметлията, който ще купи селцето, ще получи с него десетки къщи, езеро, пълно с риба, и 35 крави от породата Шотландско високопланинско говедо, известни със своята рунтава козина.

Населеното място, което се казва Таралеа е с площ от 145 хектара.

„Никога досега не съм продавал село", споделя агентът по недвижими имоти Джон Блеклоу.

Откакто селото е пуснато за продажба миналата седмица, то вече привлече редица заможни потенциални купувачи - както компании, така и частни лица от различни краища на света като Китай, Хонконг и Сингапур, допълва още Блеклоу.

Няколко гръцки острова за продан

Селцето е построено през 20-те години на миналия век, за да осигури дом на близо 2000 работници от язовири и електроцентрали. След като поддръжката на тези съоръжения става автоматизирана, персоналът вече не е необходим.

Селото е купено от предприемача Джулиън Хомър, който възстановява сградите му и го превръща в туристическа дестинация.

„Той най-накрая завърши програмата си за възстановяване, която му отне 13 години, така че целият град с всички 33 сгради и инфраструктура, е направен по високи стандарти", каза още Блеклоу.

Таралеа, което според агентите си има печалба от около 2,1 млн. австралийски долара годишно, в момента няма постоянни жители, а само персонал, свързан с грижите за туристите.

Източник: БГНЕС