Пътят към Европа преминава през България, заяви египетският посланик във ВТУ
Пътят към Европа преминава през България, заяви египетският посланик във ВТУ / DarikNews.bg

„Българи и Египет имат своето значение и място. Египет е основен фактор в Близкия изток като порта към други държави, а България е основата за мира в страните от Балканския полуостров и пътят към Европа преминава през България”, каза посланикът на Египет у нас Манал Ел-Шинауи. Тя беше във Велико Търново, за да се срещне със студенти и преподаватели от Стопанския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Пред студентите дипломатът изнесе екция на тема „Развитие на българо-египетските отношения”.

„Поддържаме добри контакти с Велико Търново. Участваме в почти всички мероприятия, които се организират в града. Аз съм за шести пореден път тук. За мен е чест да съм в университета.   Ние празнуваме 90 години от установяването на българо-египетските дипломатически отношения, а Стопанският факултет отбелязва 24 години от своето основаване. И това е един от поводите да съм тук”.

Манал Ел-Шинауи обаче отговори уклончиво на въпрос за гражданските арести на бежанци в България и дали одобрява подобни действия.

„Всяка държава знае своите проблеми, условия, приоритети и има свои решения на проблемите”, каза дипломатът
Манал Ел-Шинауи обясни, че в момента в Египет има 5 милиона бежанци от Сирия, Близкия изток и Африка, което е много за страната. Тя обаче подчерта, че българските туристи ще бъдат в безопасност в арабската страна. Манал Ел-Шинауи призова българите да посещават морските курорти Шарми шейх и Хургада, както и Луксор в Древен Египет. Дипломатът обясни, че 500 милиона долара е търговският  обмен между България и Египет според последната статистика.