Малък октопод извърши перфектното бягство от аквариума (СНИМКИ)
Малък октопод извърши перфектното бягство от аквариума (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Октопод изуми гледачите си с впечатляващо бягство от аквариум в Нова Зеландия, достойно за сценария на филма „Търсенето на Немо".

Откриха октопод, приличащ на призрак (СНИМКА)

Малкият Инки успял да избяга през стъклото на Националния аквариум и да се мушне в тръба на канализацията, стигайки чак до океана.

Октопод отвори буркан за 54 секунди

Мъжкият октопод живее в аквариума от две години, където е бил изпратен, след като е спасен от мрежа за лов на раци. Смелият му порив към свободата е осъществен благодарение на процеп в стъклото на заграждението му, който той е разширил. След това осмокракият Худини се мушва в канализационна тръба на пода, широка само 150 мм.

„Октоподите са наистина интелигентни животни, много любознателни и изследват заобикалящия ги свят, щом им се отдаде такъв шанс", каза управителят на аквариума Роб Ярел. „За него е било достатъчно да му дадем малък процеп, през който да избяга и ние след това забелязахме мократа следа до една от тръбите", допълни той

Вижте кои са най-умните животни на планетата

В съобщението не се споменава кога малкият беглец е успял да се измъкне, като обаче се посочва, че това е първото такова бягство от аквариума. „Те (октоподите) са изключителни майстори на бягството", допълни още Ярел пред новозеландското издание „Ню Зийлънд хералд", като допълни, че гледачите вече ще следят по-внимателно останалите октоподи.

Той също така посочи, че въпреки размерите си, октоподите могат да се промъкват през много тесни пространства.

Източник: БГНЕС