Египетският посланик с публична лекция във ВТУ
Египетският посланик с публична лекция във ВТУ / DarikNews.bg, архив

На 13 април на официално посещение във Великотърновския университет ще бъде Н. Пр. Манал Ел-Шинауи, извънреден и пълномощен посланик на Арабска република Египет в Република България. От 11 ч. в зала 301 на Стопанския факултет на Великотърновския университет Н. Пр. Манал Ел-Шинауи ще изнесе пред студенти и преподаватели публична лекция на тема: “„Развитие на българо-египетските отношения“.

След лекцията ректорът проф. д-р Христо Бонджолов ще се срещне с дипломата. Ще бъдат обсъдени сътрудничеството между ВТУ, Египетско посолство и договорите с университети в Египет, с които работи Великотърновският университет, както и изучаването на арабски език в търновското висше училище. В срещата ще вземат участие  доц. Димитър Димитров, зам.-ректор по международно сътрудничество, проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет и проф. Карим Наама, преподавател в Стопанския факултет.

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" е второто висше учебно заведение в България, в което се изучава арабски език, но специалността „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски” е уникална.

Специалността „Приложна лингвистика – английски и арабски език” е открита през учебната 1992-1993 г. в отговор на потребностите на пазара в създалата се след промените през 1989 г. икономическа ситуация. От учебната 2009-2010 година в специалност „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски” имат възможност да кандидатстват и студенти, владеещи и други чужди езици (немски, френски, руски, испански). По този начин студентите, завършващи специалността, имат по-големи шансове за реализация на пазара на труда, тъй като владеят различни езикови комбинации с два чужди езика.

От 2012/2013 учебна година започна обучението и по специалност „Български език и арабски език”. Студентите от тази специалност имат възможността да получат задълбочени знания по арабски език, литература и култура., както и по педагогика и методика на обучението по арабски език. В момента в двете специалности се обучават общо 15 студенти.

От направеното по повод акредитацията на специалността във ВТУ проучване сред дипломиралите се и вече професионално реализирани студенти става ясно, че е всеобщо удовлетворението от избора на тази специалност. Всички споделят мнението, че благодарение на владеенето на сравнително рядък език, какъвто е арабският, те са предпочитани кадри на фона на многото преводачи с популярни езици.

ВТУ има сключени договори за сътрудничество с Университета в Ал-Мансура, Университета Суецки канал, както и с Върховния съвет за паметниците на културата към Министерството на културата на  АР Египет. Най-активни са отношенията с Университета Суецки канал, където се осъществява обмен на преподаватели и студентски групи. В момента договорът е в процес на актуализация и преподписване за следващите пет години. С Университета в Ал Мансура се осъществява предимно преподавателски обмен.

През 2006 г. е открит Библиотечно-информационният център по арабски език и култура. Той  функционира като образователен, научен и културен център. В него със студентите се провеждат упражнения по практически арабски език и превод, както и лекционни курсове по История на арабската литература и История и култура на арабските страни.