Европейски ден на работодателя се проведе в Русе
Европейски ден на работодателя се проведе в Русе / DarikNews

32 фирми от региона, които работят в сферата на машиностроенето, енергетиката, химическото, мебелното и конфекционното производство, информационните технологии, търговията, хотелиерството и ресторантьорството се включиха в първия по рода си Европейския ден на работодателя в Русе. Заедно с тях щанд, който представя възможностите за обучение и преквалификация, има и Русенският университет.

В официалното откриване в сградата на Военния клуб се включиха зам.-областният управител на Област Русе, Явор   Янчев, председателят на Общинския съвет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет, проф. Велизара Пенчева, директорът на Бюрото по труда, Румен Януаров.

Вече 10 години Агенцията по заетостта провежда трудови борси, но тази година е първият Европейски ден на работодателя, каза при откриването на форума директорът на Регионалната служба по заетостта в Русе, Драгомир Николов. Нашият град е един от четирите в страната, в които по инициатива на мрежата на Европейските обществени служби по заетостта (PES) се срещат представители на бизнеса, социалните партньори и търсещите работа.

Ректорът, проф. Пенчева, поздрави участниците и представи щанда на Русенския университет, на който освен информация за обучение в бакалавърски и магистърски програми, се представят и възможностите за допълнителна квалификация.

Очакванията на организаторите е в общата трудова борса в Русе да се включат поне 300 търсещи работа лица. Още на откриването дойдоха около 50 студенти, които имаха възможност да се срещнат с потенциалните си работодатели. Търсещите работа могат да се договорят за заемане на работни места, да се информират и да получават допълнителна информация за предоставяните в териториалните поделения на Агенцията по заетостта услуги, специален щанд на мрежата за европейска заетост EURES дава информация за предлаганите възможности за работа извън страната.