Дефлация за март, най-голям е годишният спад на цените в транспорта
Дефлация за март, най-голям е годишният спад на цените в транспорта / Thinkstock/Getty Images

Дефлация за март отчете националната статистика, като спрямо предходния месец индексът на потребителските цени е паднал с 0.7 на сто, а за година с 1.5 процента.
По данни на НСИ храните и безалкохолните като цяло са поевтинели с 0.9 процента през март спрямо февруари, а за последните 12 месеца са паднали с 1.4 на сто.

Обратна е тенденцията при алкохола и тютюневите изделия, където се отчита лек ръст на месечна база с 0.1 на сто, а за година увеличението е с 1.4 процента.
Мартенските разпродажби са довели до по-ниски цени на облеклото и обувките през месеца в сравнение с февруари, но пък те са по-скъпи с 0.5 на сто спрямо същия период на миналата година.

В сферата на жилищата - наеми, текущ ремонт и комунални разходи, цените през март са замръзнали на февруарските нива, а за година са паднали с 0.2 процента. Мебелите и електроуредите в първите дни на пролетта са били с 0.2 процента по-евтини в сравнение със средата на зимата и с 0.9 на сто по-ниски в сравнение с март 2015-а.

В здравеопазването цените през март са се понижили с 0.3 на сто за месец и с 0.8 процента за година. В образованието не са отчетени ценови движения през март спрямо февруари, но за последните 12 месеца поскъпването в тази сфера е с 2.5 на сто.

Софиянци карат с най-скъпо гориво

В транспортния сектор през март спрямо февруари цените са се понижили с 1.7 процента, а за година се отчита дори двуцифрен спад - с 10.7 процента. При съобщенията цените са паднали с 1.9 на сто, а в сравнение с третия месец на миналата година спадът е с 2.9 процента.

Кабинетът одобри по-ниски цени за роуминг от 30 април

Развлеченията са ни излезли с 0.9 на сто по-евтини през март спрямо предходния месец, а за година цените са паднали с 0.4 на сто. В ресторанти и хотели цените през март са били с 0.2 на сто по-ниски, но в сравнение с година по-рано са се повишили с 1.6 процента.