Ден на отворените врати в Апелативния съд
Ден на отворените врати в Апелативния съд / Дарик Варна

Ден на отворените врати организира за поредна година Варненският апелативен съд. Инциативата се провежда в навечерието на Деня на българската конституция и професионален празник на юриста, който се отбелязва на 16 април.

Откритият ден тази година изцяло е посветен на предимствата от засилване на практическите аспекти в юридическото образование. Студенти от Правния факултет на ВСУ „Ч.Храбър” ще участват в симулиран граждански процес. Те ще влязат в ролята на страните по това дело и ще представят казус, свързан с действия на пълномощник с невалидно пълномощно. Техен ментор е съдията от ВОС Дияна Митева.

Веднага след симулирания процес съдия Росица Тончева от Апелативен съд Варна и ментор на майсторския клас по наказателно право ще започне дискусия на тема „За мястото на професионалистите в правното образование". В нея участие ще вземат съдиите, прокурорите и гостуващите студенти.

Участниците в симулирания наказателен процес и най-активните в дискусията ще бъдат наградени с Диплом за участие от административните ръководители на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян и на Апелативна прокуратура Варна Ружа Големанова.