Френски министър: 2016 г. трябва да е началото на края на ИД
Френски министър: 2016 г. трябва да е началото на края на ИД / Guliver/Getty Images

Двата основни бастиона на групировката "Ислямска държава" - Ракка и Мосул, съответно в Сирия и Ирак, ще трябва да паднат 2016 г., заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан по време на визита в Багдад, предаде АФП.

Ислямска държава губи все повече територии и приходи

"Двата бастиона трябва да паднат през настоящата година. 2016 г. трябва да бъде годината на началото на края на ДАЕШ (акронима на арабски на ИД)", каза Льо Дриан по време на визита в седалището в Багдад на иракската Службата за борба с тероризма, звено, което е под прякото подчинение на иракския премиер Хайдер ал Абади.

Льо Дриан припомни, че тъй като ДАЕШ е притисната в ъгъла и е загубила важни градове като Рамади и Палмира, то тя остава по-опасна от всякога. Той посочи, че "Ислямска държава" си остава голяма терористична заплаха, по-специално в Европа, където тя пое отговорност за атаките в Париж и в Брюксел, в които загинаха общо 162 души.

Свършват ли парите на Ислямска държава?

"Трябва да продължим да действаме, за да може нейните ресурси, нейните лидери, нейните способности за планиране на атаки на европейска територия да бъдат непрестанно удряни и намалявани", каза Льо Дриан.

Този натиск ще увеличи разбира се вероятността от разцепване на това движение. Едно нещо е сигурно ДАЕШ ще бъде победена, каза министърът.

Източник: БТА