Галъп: Скромен старт за партията на Местан и известно влияние върху електората на ДПС
Галъп: Скромен старт за партията на Местан и известно влияние върху електората на ДПС / DarikNews.bg, архив

Засега не се наблюдава чувствително разсейване на традиционния негативизъм спрямо ДПС в българското общество. Стартовите позиции на новоучредената партия на Лютви Местан ДОСТ са по-скоро скромни, макар част от привържениците на ДПС да изглеждат добре настроени към новата формация. Наложените напоследък впечатления за Лютви Местан като представител на чужди интереси намират благодатна среда. Това са някои от наблюденията от социологическите сондажи на "Галъп интернешънъл" през януари, февруари и март сред около 1000 души всеки месец. Тествани са различни твърдения.

Местан: Появата на ДОСТ е една много добра новина за България

През януари на въпрос "Преди седмици след реч на Ахмед Доган Лютви Местан беше отстранен от мястото на председател на ДПС. Според Вас лично това добре ли е за България" 58 на сто са отговорили, че това е добре за България, а една десета са били на обратното мнение.

Местан говори близо час при учредяването на партията си ДОСТ

Високите стойности на одобрение са пряко следствие от традиционно отрицателното отношение към ДПС, вероятно във вътрешнопартийна криза на ДПС мнозина са видели позитив за страната, смятат социолозите.

Според тях трайният и дори инерционен негативизъм в мненията за ДПС проличава и при тестване на твърдението "Ахмед Доган защитава интересите на България". Само 15 на сто от всички запитани през януари са споделяли това твърдение, две трети са били несъгласни с него, а останалите са се затруднявали да отговорят. В разбивката по електорати личи, че симпатизантите на ДПС видимо споделят мнението, че Доган защитава интересите на България.

Според социолозите доказателство за трудно преодолимото отрицание към ДПС са и отговорите при тестването през февруари на твърдението "С отстраняването на Лютви Местан ДПС стана по-приемлива". 14 на сто са били съгласни, 60 процента - не.

В същото време през февруари близо две трети са споделяли мнението, че Лютви Местан защитава интересите на Турция и само 14 на сто са били на обратното мнение.

Тествано е и твърдение "Ахмед Доган защитава интересите на Русия". През февруари близо половината от запитаните не са можели да отговорят. 15 на сто са били съгласни с това твърдение, а близо 40 процента - не.

ДОСТ е името на новата партия на Лютви Местан

През март е зададен и въпрос за потенциално гласуване за партия ДОСТ. "Бившият председател на ДПС Лютви Местан създаде нова партия с името ДОСТ. Вие лично бихте ли гласували за тази партия?" Социолозите уточняват, че подобен тип въпроси показват най-вече размера на нишата и тавана на гласуване и допълват, че стойностите показват електоралния потенциал и не могат да се считат за прогноза за изборен резултат.

Два процента от респондентите, тоест от всички имащи право на глас, отговарят, че биха гласували. Малко над една четвърт от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан. Електоралният потенциал на ДОСТ е само в етническото поле, а възможности за разрастване към по-широки слоеве не се забелязват, смятат от "Галъп".

Това означава скромни стартови позиции за ДОСТ, но и известно влияние върху електората на ДПС, обобщават социолозите, като допълват, че вероятно предстоят месеци на опити ДОСТ да извоюва ниша, така че въпросът за влиянието им засега все още не е въпрос на социологията, а на партийно строителство, подкрепа, финансиране и структури.