Русенският университет е домакин на Ден на интелектуалната собственост
Русенският университет е домакин на Ден на интелектуалната собственост / снимка:Русенски университет

Патентното ведомство на Република България, в сътрудничество с Ведомството на Европейския съюз за интелектуална собственост проведе Ден на интелектуалната собственост в Русенския университет.

Целта е пред студенти, докторанти и преподаватели да се популяризира системата за закрила на интелектуалната собственост. „Избрахме Русенския университет, защото сме убедени, че тук се генерират нови идеи, които се прилагат в практиката“, каза в началото на семинара Магдалена Радулова от Патентното ведомство.

Експерти направиха кратко представяне на същността, начина на функциониране и предимствата от използването на системата за правна закрила на обектите на интелектуална собственост и вредите от разпространение на фалшиви и пиратски стоки. Каква е разликата между патент и полезен модел и защо е добре да се регистрира дизайнът на даден продукт, бяха част от обсъжданите теми.

Едновременно с това във фоайето на Ректората беше разположен щанд, на който представители на Патентното ведомство даваха информация за обектите на интелектуалната собственост, демонстрираха електронни бази данни, в които могат да се търсят изобретения, промишлени дизайни, търговски марки.

 

На студентите бяха предоставени материали, посветени на интелектуалната собственост, специално разработени за случая.