Областният управител е върнал четири решения на ОбС Сливен
Областният управител е върнал четири решения на ОбС Сливен / областна администрация Сливен

Четири решения на Общински съвет - Сливен през 2015 година са върнати от областния управител за преразглеждане. Три от тях са били оспорени пред Апелативен съд Сливен., съобщи Татяна Петкова.

В едното решение Общинският съвет дава съгласие да се извърши продажба на поземлени имоти от Общинския поземлен фонд в землищата на селата Зайчари и Сотиря, като два от имотите са с начин трайно ползване ливади. Това е незаконосъобразно тъй като ливадите публична и частна общинска собственост подлежат на специален режим на управление и разпореждане. Законът ги поставя под особена закрила и липсва изрична правна норма, която да регламентира този вид общинска собственост.

Във второто решение ОбС дава съгласие за да бъде извършена промяна начина на трайно ползване на поземлен имот в село Панаретовци от „пасище, мера" на „друга селскостопанска територия" и обявява имота за частна общинска собственост. Нарушен е процедура от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Промяната на начина и трайно ползване сама по себе си не води до промяна на предназначението на имота, уточни още Петкова.

С приемането на третото незаконосъобразно решение е обявен за частна общинска собственост, имот, който се е помещавало основното училище в село Ковачите, закрито със заповед на образователния министър. Нарушена е разпоредба от Закона за народната просвета. След закриването на училището, имотът и цялата материална база, следва да бъдат ползвани за образователни, социални, здравни и хуманитарни дейности. И следователно няма правно основание имотът да се обяви за частна общинска собственост.

Четвъртото решение се отнася до приемане на годишен план за паша за стопанската 2005/2016 година и даване на съгласие да бъдат предоставени посищата и мерите от Общинския поземлен фонд за общо и индивидуално ползване. В тази връзка в областна администрация Сливен е постъпило становище от министерството на земеделието и храните, с което е изпратена жалба от граждани касаеща нарушения хпи отдаването за ползване на пасища, мери и ливади в землището на село Младово.

С приемането на решението Общинския съвет е определил всички пасища и мери за общо ползване. Областният управител Татяна Петкова уточни, че приоритетното ползване на постоянно затревени площи за индивидуално ползване е инструмент за подпомагане на местните животновъди.