15 македонски полицаи са ранени при опита за насилствено нахлуване от гръцка на македонска земя на над 500 мигранти от лагера Идомени, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от македонското вътрешно министерство. Петима от служителите на реда са в тежко състояние.

Международната неправителствена организация „Лекари без граници" съобщава за повече от 300 бежанци, пострадали при днешните сблъсъци на гръцко-македонската граница.

Полицаите са настанени за лечение в болницата в град Гевгелия. Мигрантите са хвърляли по тях камъни, метални предмети и стъклени бутилки и са ги ранили.

Три полицейски коли са почти унищожени. Част от двойната ограда е унищожена на три места, тъй като мигрантитеса рязали с ножици телените заграждения

Деца от бежанския лагер в Идомени призовават Меркел да им помогне

Щурм на мигранти от Идомени раниха македонски полицаи (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Мигрантите разкъсали телената ограда на няколко места. След като се опитали да съборят бетонните стълбове, македонските сили на реда използвали сълзотворен газ и шок-бомби, за да ги блокират. От другата страна на границата нямало нито един гръцки полицай. Македонските власти изпратили и хеликоптери, за да се справят със ситуацията.

Гърция предупредила България и Македония за готвено нахлуване на мигранти

Това е вторият по-тежък инцидент в този район след затварянето на Балканския маршрут на 7-ми март. На 14-ти март, подпомогнати от служители на неправителствени организации, над 2500 души щурмуваха границата, но само за няколко часа бяха върнати обратно на гръцка земя.

Щурм на мигранти от Идомени раниха македонски полицаи (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

До затварянето на "Балканския маршрут" от Гърция в Република Македония пристигнаха близо 90 000 мигранти. През изминалата година техният брой надхвърли 750 000 души. Всички те идваха организирано от гръцките власти с автобуси и влакове до македонския граничен град Гевгелия.

Щурм на мигранти от Идомени раниха македонски полицаи (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

След като Австрия обяви, че тази година ще приеме само 37 500 бежанци, държавите от "Балканския маршрут" - Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония започнаха да затварят границите си.