Хиляди излязоха на демонстрация против затягането на закона срещу абортите в Полша, който вече е сред най-строгите в Европа, предадоха световните агенции.

Протести бяха организирани във Варшава и в други градове от ново движение в защита на правото на аборт. То се противопоставя на внесен в парламента законопроект за пълна забрана на абортите, подкрепян от католически епископи.

Жените преобладаваха в протестите, но имаше и цели семейства с деца. Някои от протестиращите носеха метални закачалки за дрехи, с които в миналото са били извършвани нелегални аборти. На носените от демонстрантите плакати пишеше: "Моето тяло - мое решение".

Консервативният премиер на Полша Беата Шидло и лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заявиха, че подкрепят предложението за забрана на абортите.

Хиляди поляци протестираха против затягането на закона срещу абортите (ВИДЕО)
netinfo

Папата: Абортът е престъпление, контрацептивите са по-малкото зло

Сега в Полша абортите се смятат за незаконни, с изключение на случаите, когато бременността заплашва здравето или живота на жената, ако е резултат от изнасилване или кръвосмешение или плодът е увреден от нелечима болест. След изменението на закона, абортите ще бъдат забранени и в случай на изнасилване или малформация на плода. Те ще бъда разрешавани само в случай, че бременността застрашава живота на майката.

Хиляди поляци протестираха против затягането на закона срещу абортите (ВИДЕО)
netinfo

Проектът на закона предвижда максимална присъда от 5 години за лица, извършилои абортите. Досега максималното наказание беше 2 години.

Според оценки на феминистки организации между 100 000 и 150 000 жени извършват нелегални аборти всяка година в Полша или в клиники в Германия, Словакия или Австрия. Официалната статистика сочи, че годишно в страната, чието население е 38 милиона души, се позволяват между 700 и 1800 аборта, съобщи АФП.

Източник: БТА