Изпити по български език и литература и география в СУ
Изпити по български език и литература и география в СУ / БГНЕС

На 10 април с изпити по български език и литература и география продължава първата кандидатстудентска сесия за учебната 2016/2017 г. на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от университета.

Изпитът по Български език и литература започва в 9.00 ч., а този по География в 14.00 ч.

Изпитът по Български език и литература е писмен с продължителност 4 астрономически часа. Всеки от кандидат-студентите избира и работи по една от изпитните задачи - създаване на аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература или създаване на текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения.

Целите на изпита са да провери равнището на владеене на книжовно езиковата норма; да провери литературните компетентности на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания на първо равнище; да провери равнището на комуникативна им компетентност; да провери обществената зрелост и хуманитарната им култура.

Кандидатстудентският изпит по География е върху учебния материал от задължителната и профилираната подготовка по География и икономика. Той е писмен, във вид на тест от 100 въпроса, от които 40 са от учебния материал за 9-ти клас, а останалите 60 - от учебния материал за 10-ти клас.

Времетраенето на изпита е 3 часа. Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение.