Пчелите стават вдъхновение за ново поколение умни дронове
Пчелите стават вдъхновение за ново поколение умни дронове / ThinkStock/Getty Images

От десетилетия специалистите по аеронавтика черпят вдъхновение от природата. Техните съвременици, които проектират миниатюрни летателни апарати, побиращи се в човешка длан, не правят изключение.

Изучавайки как пчелите безопасно си проправят път през плътна горска растителност, въпреки слабото си зрение, учените се надяват да надарят с подобни умения следващите поколения летящи роботи и да осигурят още по-голяма независимост на малки дронове, съобщава сайтът Гизмаг, позовавайки се на резултатите от шведско изследване.

Плътната горска растителност представлява сериозно препятствия за бързо движещите се пчели. Как те успяват да идентифицират празните пространства, през които да преминат безопасно, въпреки малките си мозъци и слабо зрение?

Отговор на този въпрос дават специалисти от университета на Лунд, Швеция, които са открили как насекомите си проправят път през тесни пространства, без да се "вкарват в неприятности".

Дронове наблюдават популацията на животните

За целите на изследването учените са наблюдавали зелени орхидейни пчели в действие. Специалистите са установили, че насекомите отчитат интензитета на светлината, проникваща през гъстата растителност в тропически гори.

На базата на тази информация пчелите решават дали празните пространства са достатъчно големи или не, за да преминат през тях. Използвайки светлината като ориентир, насекомите са в състояние да идентифицират оптималното място за преминаване.

Източник: БТА