Панамагейт: Синът на палестинския президент с акции в офшорна компания
Панамагейт: Синът на палестинския президент с акции в офшорна компания / БГНЕС, архив

Тарек Абас, синът на палестинския президент Махмуд Абас, има акции за близо 1 милион долара в офшорна компания, свързана с Палестинската автономия, съобщи израелският в. "Аарец", като се позова на документи от скандала "Панамски документи", предаде ДПА.

Това е последното от серия обвинения, че семейството на Абас се облагодетелства от президентството на Палестинската автономия, отбелязва ДПА.

През 2011 г. Тарек Абас е бил включен в борда на Арабската палестинска инвестиционна компания, важна за икономиката на Западния бряг.

Две години по-късно той притежавал акции на стойност 982 000 долара. Компанията е представена на палестинската стокова борса и палестинската автономия притежава 18-процентен дял в нея чрез Палестинския инвестиционен фонд. Абас има пряко влияние над този фонд, показват дипломатически документи, разкрити от сайта Уикилийкс.

Статия в сп. "Форин полиси" от 2012 г. зададе въпроса дали семейството на Абас не е забогатяло на гърба на обикновения палестинец. Смята се, че синовете му притежават значителни имоти.

Карим Шехадех, адвокат на Арабската палестинска инвестиционна компания, е заявил пред в. "Аарец", че фирмата е подложена на надзор от публичния и от частния сектор. "Пълни и прозрачни подробности за търговските й връзки се намират в годишния доклад, публикуван на сайта й", пдчерта той.

Засега палестинското президентство не е отговорило на статията.

Обвиненията на в. "Аарец" хвърлят повече светлина и върху адвокатската фирма Мосак Фонсека, откъдето изтече информацията за финансовите измами. Изглежда, че фирмата не е проявила необходимата бдителност при проверката дали Тарек Абас е свързан с важни политически фигури. Проверката се изисква за избягване на пране на пари и измами, отбелязва ДПА.

Източник: БТА