Най-желаните паспорти в света
Най-желаните паспорти в света / ThinkStock/Getty Images

Германският паспорт е най-привлекателен в света. България е на 14-о място

Германският паспорт е на върха в класацията Passport Index 2016, което го прави най-желаният паспорт в света, даващ възможност да се пътува безвизово до 157 държави.

Първото място Германия дели с Швеция, а Финландия, Италия, Швейцария, Франция, Великобритания и Испания си поделят втора позиция със 156 безвизови дестинации.

Най-висок рейтинг от страните извън Европа има Южна Корея, класирана на 3-то място, с безвизов резултат от 155, следвана от САЩ (154 страни) и Япония на пето място (153 страни).

Най-посещаваните градове в света

Най-висок рейтинг от страните в Европа, в които действа програма за привличане на чуждестранни инвестиции чрез получаване на гражданство са Малта, класирана на 7-мо място (150), Кипър на 11-та позиция (146) и България на 14-о място (142). Тук страната ни изпреварва Румъния, която е следваща в класацията с възможност за безвизово пътуване до 141 държави.

Найжеланите паспорти в света
netinfo

Passport Index позиционира страните въз основа на силата на всеки паспорт, определена по тристепенния метод на Arton Capital, съчетаващ данните за страните с безвизово пътуване, заедно с информацията за страните, които дават „виза при пристигане" и с позицията на държавата в Индекса за човешко развитие на ООН.

Най-добрите туристически дестинации през 2016 г.

Въпреки, че първите десет паспорта в първите три позиции в класацията за 2016 г. са европейски, старият континент продължава да бъде най-трудно достъпен. Според Световната организация по туризъм към ООН, средно 76% от населението на света трябва да има виза преди заминаването за Европа.

Найжеланите паспорти в света
netinfo

Може да видите целия индекс тук