Областна администрация-Разград – най-отворена за сътрудничество
Областна администрация-Разград – най-отворена за сътрудничество / netinfo

Областна администрация Разград получи плакет и грамота в категория „Най-отворена за сътрудничество Областна администрация” на тържествена церемония по награждаване на победителите в Годишния национален конкурс „Най-добра областна администрация за 2015 г.”, която се проведе вчера в „Central Park Hotel“София. Това съобщиха днес от пресцентъра на институцията.

Националният конкурс се провежда за втора поредна година и има за цел да се превърне в ежегоден форум с национално значение. В рамките на церемонията бяха представени основните акценти от проучването на административния капацитет на областните администрации и се откроиха добрите практики. На събитието  присъства заместник областният управител Нурие Црънгалова, представители на централната власт, академичната общност и медии.

Проявата е финалния етап от  реализацията на проекта „Оценка на административния капацитет на публичните администрации и провеждане на годишен конкурс за най-добра администрация в България“ на СА „Д. А. Ценов” –Свищов, в партньорство с Института по публична администрация и Информационна агенция „Фокус“.

Областна администрацияРазград  найотворена за сътрудничество
netinfo

Успешното изпълнение на научноизследователския проект бе предхождано от  посещения на представители на проектния екип в областните администрации, където по разработената система за оценка по десетки критерии на административния капацитет бяха изследвани основните направления от дейността на администрациите.

В конкурса имаха възможност да участват всички областни администрации в страната.

Кандидатстващата администрация попълва предварително разработен въпросник, с който представя актуална картина на начина на своята дейност и я изпраща в Свищовската академия. По въпросника бяха изследвани различните области на политика на областните управи.

В Академията правят преглед на отговорите на въпросника и изпращат студенти от специалност „Публична администрация” в Катедра „Стратегическо планиране“ да проверят на място дали дадените отговори отговарят на действителността и да се запознаят как функционира съответната администрация по тоношение на планиране, бюджетиране, финансовото управление и контрол, управление на собствеността, на информацията, на риска и други. След това студентите изготвят доклади за резултатите от своите проучвания.

В периода 16 ноември – 04 декември 2015 г. са посетени и проучени 16 областни администрации, вкл. Областна администрация Разград.

От Областна администрация-Разград винаги е подкрепяла развитието на младите хора. Администрацията редовно участва в проекти като „Студентски практики”, „Старт в кариерата”, „Летни студентски стажове в държавната администрация” и др., като целта е създаване на по-добри условия за придобиване на практически опит от студентите от висшите училища в реална работна среда в съответствие с потребностите на пазара на труда. Налице е ангажираност от страна на Областна администрация към студентите и тяхната реализация за ограничаване на процеса на напускане на младите хора на областта и за изграждане на устойчива връзка между образователната система, администрацията и бизнеса. Ежегодно Областна администрация Разград разработва и годишен План за развитие на младежта в област Разград. Областна администрация Разград си сътрудничи тясно с редица университети и участва в създаването на Регионален академичен център в областта.

„За мен е чест да получа това отличие. Наградата е знак, че поверената ми администрация работи в правилната посока. Бих желал да поздравя и всички колеги за участието им в конкурса. Оценявам конкурса като изключително полезен за всички нас, защото дава стимул на администрациите да се развиват и усъвършенстват и за студентите, защото им дава възможност да се запознаят с функционирането на институциите в реална работна среда”, сподели областният управител Манол Кившанов.