Организират „Ден на отворените врати” в Съдебната палата във В. Търново
Организират „Ден на отворените врати” в Съдебната палата във В. Търново / DarikNews.bg, архив

На 15 април (петък) ще се проведе традиционната инициатива „Ден на отворените врати” на съдилищата и прокуратурите в Съдебната палата във Велико Търново.  

През тази година, тя ще бъде проведена съвместно между Районен съд, Окръжен съд, Апелативен съд, Районна прокуратура, Окръжна прокуратура и Апелативна прокуратура във Велико Търново. Във взаимодействие помежду си, съдилищата и прокуратурите, с активното участие на студенти и преподаватели от Юридическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” организират редица мероприятия, с цел повишаване на правната култура на гражданите и запознаването им с работата на съдилищата и прокуратурите във Велико Търново.

Тези мероприятия са насочени основно към младите хора – ученици, студенти, деца лишени от родителски грижи, но Съдебната палата ще бъде отворена и за всички останали граждани, проявяващи интерес към работата на органите на съдебната власт, както и към представителите на медиите.

Денят на отворените врати ще бъде официално открит от 10.00 часа на първия етаж на Съдебната палата от Председателя на Апелативен съд Велико Търново г-н Янко Янев и Апелативния прокурор г-н Огнян Басарболиев. 

След откриването, представителите на целевите групи ще се включат в информационни турове в отделните съдебни органи в Палатата. Подготвени са презентации на адаптираните зали за изслушване на деца, специалният софтуер за синтез на реч, както и системата за провеждане на видеоконферентна връзка.

Студенти от Юридическия факултет на ВТУ ще представят симулативен съдебен процес, а магистрати от РС-В.Търново, ОС-В.Търново, ВТРП и ВТОП ще проведат среща-дискусия с ученици от гимназиалния курс. За първи път през тази година ще се проведе ролево представяне на етапите на досъдебното и съдебното производство „В кориците на делото”, в което ще се използва реално архивно дело. Под ръководството на прокурори от ВТОП и ВТАП и съдия от Окръжен съд Велико Търново, студенти от ВТУ, специалност „Право” ще влязат в ролите на участници в процесите и ще пресъздадат  етапите на работа, като следват „стъпките” на магистратите, които реално са работили по казуса. Предвидена е и среща-представяне работата на съда и прокуратурата пред деца от началния курс на обучение.

Дните на отворените врати в съдебната система са част от годишната програма на комисия „Публична комуникация и протокол” към ВСС и се провеждат във всички органи на съдебната власт, като целят повишаване на познаването на функциите и ролите в отделните органи и повишаване на общественото доверие към съдебната власт.