ВТУ домакинства кръгла маса на тема “Културата- ключ към знанието”
ВТУ домакинства кръгла маса на тема “Културата- ключ към знанието” / DarikNews.bg, архив

Великотърновският университет домакинства кръгла маса на тема “Културата- ключ към знанието”. Форумът се организира по случай 10-годишнината от създаването на библиотечно-информационния център “Гръцки език и култура” към Великотърновския университет. В кръглата маса ще участват и ректорът проф. д-р Христо Бонджолов и извънредния и пълномощен посланик на Република Гърция Н. Пр. г-н Димостенис Стоидис. Преди форума Ректорът ще приеме дипломата. На срещата ще бъдат обсъдени бъдещи съвместни инициативи, сътрудничеството на Великотърновския университет с университети от Гърция, обучението по гръцки език и др.

В 16.00ч. днес в централното фоайе на Ректората, ще бъде открита изложба „От Алфа до Омега - фотографска интерпретация на гръцката азбука”. Изложбата е оригинална продукция на Музея на фотографията в Солун. За първи път е представена в рамките на PhotoBiennale в InfoPoint Europa (14/05-30/06-14) Брюксел.

Гръцката идентичност е свързана с езика. Фотографската изложба включва 24 изображения дело на 24 фотографи, използва двадесет и четирите букви на гръцката азбука, за да подчертае ценности и символи, неразривно свързани с гръцката култура от нейното начало до наши дни.

Например буквата Δ (Делта) олицетворява демокрацията, Α (Алфа) борбата на гръцки Агонас (съперничеството, което се свързва със смисъла на превъзходството, ценност особено важна в древногръцката култура); Буквата Ν (Ни) е свързана с мореплаването – старата гръцка традиция, преплетена с древногръцкия дух.

Фотографиите извеждат на преден план такива думи, които изразяват уникални гръцки реалности и обстоятелства (емоционални или социални), като думата мъка или гурбет – която означава както емиграция, така и носталгия по родината.

По този начин посетителят на изложбата се озовава пред букви/думи/изображения, които пресъздават характерните особености на гръцката култура и така може да разбере как развитието на гръцкия език се отразява при неговото възприятие. Съорганизатор e Музеят на фотографията гр. Солун

Изложбата ще продължи до 22 април и ще бъде отворена за посещения от 8.00 до 17.00 часа всеки ден, без събота и неделя . Спонсори са Фондация „Александрос С. Онасис” и Министерството на образованието и културата на Република Кипър.

Новогръцки език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” се изучава в специалностите: „Приложна лингвистика (Немски, Руски, Френски, Английски, Испански с новогръцки език)”; „Балканистика” и „Етнология” за бакалавърска степен и „Транслатология със славянски и балкански език (новогръцки)” –  за магистърска. Великотърновският университет е първият граждански ВУЗ в България, в който се изучава новогръцки език като редовна университетска специалност. От 2012/2013 учебна година е открита нова специалност „Български език и източен език (китайски, японски, арабски, новогръцки)”, в която се изучава новогръцки език.

Студентите се дипломират като преводачи по гръцки език, балканисти, етнолози и магистри,  владеещи езика. През тези години специалностите се утвърдиха като атрактивни и перспективни за младите хора, като до момента са се дипломирали студенти от 19 випуска. Повечето от тях са намерили успешна реализация в професионални сфери, предполагащи висока степен на владеене на новогръцки език.

От дипломираните с най-висок успех студенти се попълва съставът на колегиума- неоелинисти не само във ВТУ, но и в страната. След спечелени конкурси наши възпитаници работят в образователни и научни учреждения в цяла България (ПУ „Паисий Хилендарски”, ЮЗУ – Благоевград, НВУ – В. Търново и др.), както и в Република Гърция.

За учебната 2015-2016 г. новогръцки език в бакалавърска степен изучават 60, от тях: 17 студенти от специалност Приложна лингвистика, от Балканистика – 34, от Български с източен език-новогръцки – 9. В магистърска програма се обучават 3.