Полицията задържа телефонни измамници край Тетово
Полицията задържа телефонни измамници край Тетово / снимка:МВР

Резултатите от успешно реализирана операция по противодействие на телефонните измами бяха обявени днес на пресконференция в МВР. Благодарение на добрата координация на ОДМВР-Благоевград, Русе и Търговище, постигната под ръководството на ГД „Национална полиция“, извършителите са задържани в района на язовир Тетово, Русенско, в момент на пореден опит за телефонна измама. Трима от тях са осъждани за подобни престъпления. При обиски на задържаните и на автомобила, с който те се придвижвали, са открити и иззети множество мобилни телефони и 8 СИМ карти.

Разследването на криминалистите, реализирано под наблюдението на прокуратурата, започнало след като в периода от 15 март до началото на април в района на Благоевград били получени сигнали за 9 телефонни измами на обща стойност 32 хиляди лева. В процеса на оперативните действия било установено, че всички тези престъпления са извършени по идентична схема: обаждане по телефона от човек, който се представя за роднина или близък приятел, нуждаещ се спешно от пари, за да капарира закупуването на климатик, друга бяла техника или радиатор. За по-голяма достоверност, следва втори разговор, този път в него се включва непознат, който се представя за служител на магазинна верига и потвърждава необходимостта от бързото внасяне на капаро за уреда. По думите на Златка Падинкова  - началник на сектор „Престъпления против собствеността“ - ГДНП, сложността в разкриването на този вид престъпления е в дистанционния им характер.

Група, обикновено организирана на фамилен принцип, избира места, на които има добра видимост и относителна сигурност, че няма да бъде обезпокоявана и оттам се водят разговорите. СИМ-картите обикновено са регистрирани на трети лица, които нямат нищо общо с престъпленията, след приключване картите веднага се унищожават, а групата си набавя нови. През цялото време и куриерите, и жертвите се следят до получаване на парите и приключването на „сделката“. Задържаните ще бъдат приведени в РУ-Разлог, очаква се повдигане на обвинения и налагане на 72-часова мярка за задържане.
Падинкова отново напомни обичайните схеми, по които авторите на измамите действат. Единият от тях е типичен и прилаган от дълго време -  болен роднина, нуждаещ се спешно от пари за лечение.

Активизират се и схеми, при които извършителите се представят за служители на МВР или прокурори, убеждават жертвите да им сътрудничат, за да заловят измамниците като за целта е необходимо да помогнат с парична сума, която после ще им бъде върната.
Поадинкова обяснява, че в много от тези случаи липсва пряк контакт между куриер и жертвата – условието е парите да бъдат оставени на оперделено място пред дома или хвърлени през терасата.

Всичко това би трябвало да бъде много сериозен сигнал за хората, които са избрани за жертви на телефонни измами. В този смисъл главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов отново се обърна към хората с апела: По никакъв повод не давайте пари на непознати!.Такова искане е сигурен индикатор за измама. В случай, че получите телефонни обаждания с подобни искания, веднага потърсете свои близки, сигнализирайте в полицията, но в никакъв случай не се доверявайте сляпо на непознати!