Какво представлява социалната тарифа на тока
Какво представлява социалната тарифа на тока / Guliver/Getty Images
Какво представлява социалната тарифа на тока
85882
Какво представлява социалната тарифа на тока
Какво представлява социалната тарифа на тока
  • Какво представлява социалната тарифа на тока
  • Какво представлява социалната тарифа на тока

Близо 30% по-евтин ток да плащат енергийно бедните за определено количество електроенергия, когато всички битови потребители излязат на свободния пазар.

Това е една от обсъжданите мерки за уязвимите групи лица при поскъпване на цената на тока след отпадането на регулирания пазар, стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Намалението ще се отнася само за тока, а не за цялата сметка, която се състои и от други добавки. Според работния вариант мерките ще обхванат най-уязвимите потребители, които отговарят на определени критерии за доход, възраст и социално положение.

По-евтин газ може да свали цената на тока

Увеличение на цената на тока след отпадането на регулирания пазар е причината за разглеждането на варианти за подпомагане на енергийно бедните у нас. Сред мерките е въвеждането на социалната тарифа. Какво представлява тя - обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова:

"Едно определено количество електроенергия, което тези потребители, попадащи в групата на уязвимите потребители, ще могат да ползват и ще заплащат това количество на по-ниска цена. Един от вариантите, който ние разработваме предвижда тази социална тарифа да даде възможност на потребителите да плащат близо 30% по-малко от крайната цена за електроенергия".

EVN България иска по-високи цени на тока за битови клиенти

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира един от вариантите за количеството енергия, до което уязвимите ще ползват отстъпка:

"На енергийно уязвимите потребители се гарантира при потребление до 100 киловатчаса, половината от тях да бъдат заплащани от някакъв фонд".

Намалението в рамките на дадено количество енергия обаче се отнася само за тока, а не за цялата сметка, която получаваме.

"Касае се само за цената на електроенергията, а не за цялата енергийна услуга. Т.е. мрежовите услуги и добавката "Задължения към обществото" не се подлагат на такова намаление и няма и основание за това", каза още Иванов.

Той допълни, че за хората, които се отопляват на ток, подпомагането трябва е по-голямо в сравнение с това за отопляващите се с парно или на газ. Социалната тарифа е допълнителна мярка. Помощите за отопление, които вече получават енергийно бедните, няма да отпаднат, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова.