Над 50 години ВТУ подготвя учители за всички степени на българското образование
Над 50 години ВТУ подготвя учители за всички степени на българското образование / DarikNews.bg, архив

Великотърновският университет се утвърди като един от най-големите и авторитетни университетски центрове за подготовка на учители. Вече повече от 50 години висшето училище подготвя учители за всички степени на българското образование. Няма училище в България, в което да не работят наши възпитаници, нещо повече – кадрите на Великотърновския университет са без конкуренция пред всички останали при  назначаване на свободни места, посочват от висшето училище.

Традицията продължава и сега. Днес университетът подготвя учителски кадри за нуждите на детските градини, началните училища, прогимназиите, гимназиите, и то по почти всички учебни предмети. Университетът е безспорен лидер в подготовката на учители по български език и литература, чужди езици, история, география, философия, математика. Запазена университетска марка са така нар. „двойни“ специалности, които подготвят учители по два предмета – а те са и най-търсените сега от българските училища.

Ето учителските специалности, които предлага Великотърновският университет:
Педагогика на обучението по („двойни“ специалности):
Български език и история (една чудесна комбинация с безспорен авторитет!)
Български език и география (сравнително нова специалност, особено подходяща за по-малките основни училища)
Български език и чужд език (английски, новогръцки, испански, китайски, немски, руски, френски) (забележете, че изучаването на чуждия език започва в университета, прекрасна възможност да се научи един чужд език!)
История и география (университетска класика, комбинация, дала кадри за цяла България!)
История и чужд (английски) език (изучаването на английския започва в университета)
История и философия (сравнително нова, много перспективна комбинация)
Математика и информатика (страхотна комбинация, която осигурява 100-процентова незабавна реализация на учителския пазар)

Педагогика на обучението по (специални предмети):
Изобразително изкуство (стара, изключително авторитетна специалност, изчислено е, че 80 процента от учителските кадри по изобразително изкуство са възпитаници на университета)
Музика (прекрасни преподаватели, не по-малко прекрасни възпитаници!)
Физическо възпитание (подготвя не само учители, но и треньори, спортисти, дейци на физкултурата и спорта)

Педагогика (детски и начални учители)
Предучилищна и начална училищна педагогика („две в едно“, страхотни постижения!)
Предучилищна педагогика и логопедия (супер модерна специалност, търсенето на пазара на логопеди е огромно!)
Начална училищна педагогика и специална педагогика (нова специалност, създадена с грижа за децата, имащи специални потребности)
Начална училищна педагогика и чужд език (голям избор на езици – английски, немски, френски, испански, руски, чието изучаване започва в университета, сигурна реализация, търсени кадри за учители в чужбина)
Предучилищна педагогика и чужд език (английски, немски, френски – изучаването им започва в университета)

И това не е всичко: редица други университетски специалности също подготвят елитни учители: българска филология, чужди филологии, история, география, философия и др. Това са висококвалифицирани кадри, които не само преподават, но и се занимават с творческа работа, участват в проекти, пътуват из Европа и света, стават автори на учебници и учебни помагала, издигат се в кариерата, радват се на висок статус, уважение и признание.

Днес учителската професия не е бедният роднина на другите професии, напротив – тя е много добре платена и сигурна професия, която не зависи от капризите на работодателя, посочват от университета и уточняват, че учителите имат най-много свободно време и ваканции, за да почиват в елитни курорти и да се самоусъвършенстват, да участват в квалификационни курсове, европейски проекти и програми. Работата с деца и млади хора е изключително вдъхновяваща, творческа, вълнуваща.

Много кандидат-студенти в предпочитанията си следват някаква временна мода и избират специалност, която нищо сигурно не гарантира, защото пазарът е пренаситен с кадри, голяма част от които от безизходица се захващат с каква да е работа, за да преживяват. Нашият съвет е – изберете сигурното учителско място, няма да съжалявате, препоръчват от ВТУ.

Добрата новина е, че педагогическите професионални направления бяха обявени от правителството на Република България за приоритетни направления, което означава повече пари за тях, по-ниски или никакви такси за обучение на студентите, по-високи стипендии и редица други привилегии.

Страната ни има нужда от учители, Великотърновският университет ще отговори на нуждата, заявиха още от висшето училище.