Д-р Иванов: Операцията при катаракта връща доброто качество на живот
Д-р Иванов: Операцията при катаракта връща доброто качество на живот / netinfo
Д-р Иванов: Операцията при катаракта връща доброто качество на живот
85826
Д-р Иванов: Операцията при катаракта връща доброто качество на живот
  • Д-р Иванов: Операцията при катаракта връща доброто качество на живот

Съвременните методи за лечение при Катаракта могат не просто да върнат зрението на пациента, но и значително да подобрят качеството на живота му. Това сподели в ефира на Дарик Югоизток д-р Николай Иванов - специалист по очни болести и управител на Очна болница "Бургас". Здравното заведение до зала "Младост" разполага с модерна диагностична апаратура, благодарение на която се прецизира в най-висока степен операцията на катаракта. Устройството е сред най-новите достижения в сферата на офталмологията в световен план.

Софтуерът разполага с най-ново поколение формули за изчисляване, а също и с интегриран калкулатор за лещи, които се поставят на пациенти, страдащи освен от катаракта, и от астигматизъм. Освен това системата локализира точно на какъв градус е астигматизмът.

По думите на д-р Иванов, операцията, направена с модерната система не просто връща зрението. Тя изчислява диоптърът и позволява да се намали остатъчният астигматизъм след операцията и като краен резултат да се постигне възможно най-добро зрение и по-бързо възстановяване на пациента. Операцията е кратка и безболезнена и не налага стационар.
Ако не се потърси професионална лекарска помощ  от офталмолог, при наличие на заболяването обаче то може до доведе до пълна слепота.
Какво точно представлява катаракта, какви са симптомите, кои са уязвимите групи, при които рисковете за развитие на болестта са по-големи и какво следва след диагнозата, чуйте в звуковия файл от д-р Николай Иванов: