Официална позиция на Булгартабак-Холдинг АД
Официална позиция на Булгартабак-Холдинг АД / netinfo

Във връзка с продължаващите опити за публично дискредитиране на "Булгартабак" от страна на някои медии и браншовите синдикати на КНСБ и КТ „Подкрепа", заявяваме следното:

Дружеството "София-БТ" е отправило до своите работници и служители общо 312 предложения за прекратяване на трудови договори срещу изплащане на обезщетения, като към днешна дата 307 предложения са приети. Прекратяването на трудовите договори се извършва в пълно съответствие с трудовото законодателство и с условията на колективния трудов договор, като опитите на някои медии да манипулират общественото мнение и да създадат напрежение в структурата на холдинга обслужват единствено интересите на техните собственици и нямат никакво обективно основание.

На дружеството „София-БТ" бяха извършени проверки от страна на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, като резултатът от проверките бе обявен публично. Заявяваме, че временното преустановяване на дейността на „София-БТ" не представлява нарушение на приватизационния договор, като противно на медийните спекулации, основните производствени мощности не са „изнесени", а се намират и към момента на територията на фабриката. В допълнение, през целия период на следприватизационния контрол, всички следприватизационни задължения са изпълнявани стриктно, в срок и без каквито и да са нарушения.

Искаме да заявим също, че „Булгартабак-Холдинг" е изцяло частна компания, а частната собственост е неприкосновена според Конституцията, поради което не приемаме опитите на отделни политици, печатни и електронни медии и синдикални организации да се наместват грубо в оперативната дейност на компанията. Нито една частна българска компания не е била подлагана на подобен натиск, който очевидно има за цел да спре нейното развитие, както и да създаде изкуствено сътресение в един цял отрасъл от икономиката на страната ни. Не бива да се забравя, че и след прекратяването на трудовите правоотношения с работниците и служителите на „София-БТ", в дружествата от групата на "Булгартабак" ще продължат да работят повече от 4000 души, а дейността на компанията ще продължи да осигурява поминък на десетки хиляди български тютюнопроизводители. Не бива да се забравя също, че „Булгартабак" е бил винаги и ще продължи да бъде изряден данъкоплатец, един от най-големите в страната.

Призоваваме, да бъде преустановена продължаващата негативна медийна кампания срещу „Булгартабак", тъй като тя обслужва единствено интересите на скритите зад тези медии олигархични кръгове, а това не са интересите на българското общество.