Телефонни измамници отмъкнаха близо 2 000 лв. от възрастна шуменка
Телефонни измамници отмъкнаха близо 2 000 лв. от възрастна шуменка / netinfo

82-годишна жена от град Шумен, живееща в село Ивански е станала жертва на телефонна измама, информират от полицията. Около 22:00 часа на 2 април на домашния си телефон тя е получила обаждане от мъж, който се представил за лекар. Той обяснил, че синът й е пострадал при злополука.

Впоследствие в разговора се включил мъж, който се представил за сина й и я помолил да даде наличните спестявания за да не му отрежат крака. Жената събрала сумата от 1 900 лева. Мъжът, представил се за лекар я накарал да преброи парите неколкократно, като я обяснил, че след малко ще дойде човек, който да вземе парите. Възрастната жена излязла пред дома си и предала парите на мъж, за който не може да даде описание. Образувано е досъдебно производство. По случая работят служители на шуменската полиция.

От там съветват: Ако получите обаждане от човек, представящ се за близък, който се нуждае от пари, винаги искайте лична среща, питайте за характерни имена и събития, свържете се с други общи познати и роднини, които да потвърдят информацията. Съветваме гражданите най-напред да се обадят на близкия си, да не бързат да дават исканите суми, да помолят за отсрочка и незабавно да позвънят в полицията. Добре е да се знае, че измамниците често променят сценариите си. Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, при всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефон 112.