Апелират да се пазят горите от пожари
Апелират да се пазят горите от пожари / Дарик - архив

Актуализирани са схемите за оповестяване и оперативните планове за защита на резерватите Чупрене и Горна Кория, съобщи Деница Славкова – директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Монтана. Април е началото на пожароопасния сезон и трябва да се спазват определени правила при посещения в планината, припомни Славкова. Тя призова хората да не палят сухите треви и стърнищата, когато искат да почистят земеделските си терени. Това е погрешно схващане, че може да се постигне някакъв ефект и е абсолютно недопустимо, каза още директорът на РИОСВ – Монтана

През 1971 година резерват Чупрене е включен в списъка на ЮНЕСКО за защитени природни територии, като неделима част от международната мрежа на биосферни резервати. В него се е запазила единствената популация на глухара в страната ни. Горските насаждения заемат близо 90% от територията на резервата. Най-големи са горите от смърч. Някои от тях са с възраст над 1 век. Чупрене е резерват, постоянно обитаван от вълци.

Резерват Горната Кория е създаден с цел запазване девствения характер и красотата на редките за Стара планина смърчови и смърчово-елови гори, типичната растителност и като обиталище на глухари. Резерватът е разположен върху склоновете на Западна Стара планина, непосредствено под билото на „Средния Ком“ на надморска височина от 1100 до 1932 m.