Със заупокойна литургия отбелязват 12 години от смъртта на 12 деца от Свищов в река Лим
Със заупокойна литургия отбелязват 12 години от смъртта на 12 деца от Свищов в река Лим / netinfo

Със заупокойна литургия почитат днес паметта на 12-те деца от Свищов, които преди 12 години загинаха във водите на река Лим при катастрофа. Панихидата ще бъде отслужена в параклиса "Св. Дух" в гробищния парк на крайдунавския парк. Инициативата е на фондацията "Ангели от Лим".

Трагедията се разигра на 4 април 2004 година с ученици, връщащи се от екскурзия с автобус до Дубровник. Групата бе от 34 ученици и 16 възрастни. Повечето от пътниците в автобуса бяха от училище "Николай Катранов" в Свищов. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубил контрол над возилото. Автобусът полетял по стръмен склон и паднал в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

Превозното средство потънало за броени минути в реката. 38 души бяха спасени с помощта на местни жители, но 12 деца загинаха.

След трагедията родителите на децата учредиха фондация "Ангели от Лим". Всяка година в продължение на цяла седмица паметта на децата се почита с множество инициативи.