Цацаров: Впечатляващи суми са иззети от служителите на ДАИ
Цацаров: Впечатляващи суми са иззети от служителите на ДАИ / Дарик архив

Откритите и иззети суми при арестите на инспектори от ДАИ са впечатляващи, коментира в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров. От един от домовете са иззети 401 900 хил. лв, от друг - 175 000 лева, а от останалите обвиняеми - 220 000 лева. Разследването продължава.

Задържани са 18 души, сред които и две жени. За 9 вече са събрани достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения. 7 са в ареста с прокурорско разпореждане за 72 часа. Утре специализираната прокуратура ще внесе искане за постоянно задържане. Двете жени са под парична гаранция, защото е преценено, че няма опасност да се укрият.

"Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" концентрира доста интереси, на практика обхващащи целия транспортен сектор: регистрация, лицензи, изпити за книжки, разрешителни. Това е институция, която генерира корупция, защото не търпи празно място. След като веднъж на много места в страната бяха осъществявани подобни действия за териториални дирекции, новият изпълнителски състав на агенцията възпроизвежда стария модел. Тук е въпросът пред изпълнителната власт - трябва ли да се съсредоточават толкова много правомощия в един орган, при толкова малка превенция за корупционен риск", риторично попита главният прокурор.