Родители поеха ръководството на детска градина “Соня” за един ден
Родители поеха ръководството на детска градина “Соня” за един ден / netinfo

Родители поеха ръководството на Целодневна детска градина “Соня” във Велико Търново. В рамките на ден те влязоха в ролите на директор, психолог, учители, възпитатели и помощен персонал. Нестандартното хрумване е на Петя Михайлова, която работи като психолог в ЦДГ “Соня”. Проектът носи името “За един ден в детската градина с мама и татко”. Това, че инициативата се провежда на 1 април не означава, че всичко се случва на шега, сподели директорът д-р Жаклин Павлова.

“Идеята е нестандартна и има за цел да приобщим родителите като партньори във възпитателно- образователния процес, да ги успокоим какво се случва в градината с тяхното дете по време на цялостния режим като тръгнем от приема, сервирането на закуска, споделяне на това как се чувстват днес, преминаване към педагогически ситуации”, обясни д-р Павлова.

Директорът на детската градина благодари на родителите, че се включиха активно в идеята. “Работата с деца далеч не е за подценяване и не е шега. Затова и всеки родител ще получи грамота за проявеното желание и смелост да работи при нас днес”, посочи д-р Жаклин Павлова.

За един ден на директорския стол седна Мария Нейкова, която е майка на 3- годишно момиченце. Тя сподели, че с вълнение е поела ръководството и гледа на това като на предизвикателство и удоволствие. “Най- важното, което научих е, че трябва да посрещаш децата и техните родители с усмивка”, коментира майката.

Мария Стоянчева пък влезе в ролята на учител. “За мен беше изключително удоволствие да се потопя в атмосферата на детската градина и да погледна нещата от другата страна, защото когато гледаш от своята призна всичко изглежда по различен начин. Изобщо не е лесно да си учител. Трябва да имаш много търпение, нужното обаяние и знания, за да успееш да привлечеш децата и тяхното внимание”, сподели тя.

Самите деца с радост приеха новите роли на родителите си. Малчуганите споделиха, че техните майки и татковци са добри учители и възпитатели, но са готови да бъдат строги, когато е необходимо.