Искат от държавата пари за спешен ремонт на пет военни паметника
Искат от държавата пари за спешен ремонт на пет военни паметника / netinfo

Финансиране на спешен ремонт на пет военни паметника в Разградско иска от Министерството на отбраната и Министерството на финансите Областната комисия „Военни паметници“. Решението за това е взето днес на заседание на институцията – съобщават от пресцентъра на Областна администрация. Става въпрос за: паметника на полк. Дяков в с. Топчии, община Разград; паметниците в с. Юпер, община Кубрат, с. Осенец, общ. Разград и с. Гороцвет, общ. Лозница, както и паметната плоча в с. Тодорово, общ. Исперих.

Искането е за следващата 2017  г., а за настоящата е подобно заявление е направено пред 2015 г., то е за ремонт на паметниците в с. Топчии и с. Юпер, във връзка с честване на 100 години от Тутраканската епопея, все още обаче не е ясна стойността на държавното подпомагане.

През миналата година подобни ремонти са извършени на паметниците в селата Каменар и Пороище, те са били на стойност 5000 лв. – припомниха от Областна администрация.

В момента се подготвя проект за построяване на нов паметник в с. Ловско, общ. Лозница, който ще се внесе за разглеждане от Областната комисия „Военни паметници” и ще се съгласува с Министерство на отбраната – станало ясно още на заседанието на комисията.

Искат от държавата пари за спешен ремонт на пет военни паметника
netinfo