Шумен вече има общинско предприятие Чистота
Шумен вече има общинско предприятие Чистота / снимки: Дарик-Шумен

Да бъде създадено общинско предприятие „Чистота", което да извършва дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, решиха по време на днешната си сесия шуменските общински съветници. Всички 37 местни парламентаристи,гласували предложението, подкрепиха идеята на администрацията, продиктувана и от изтичащия това лято /23 юли/концесионен договор с „Титан БКС".

Предвижда е базата на новото предприятие да бъде изградена на терена на бившия Пети полк, а в новата структура ще работят 240 души.

Шумен вече има общинско предприятие "Чистота"
netinfo

Заместник-кметът по строителство и екология Боян Тодоров поясни, че създаването на това предприятие ще бъде поетапен процес. „Ще се подхожда индивидуално по решаване на всички проблеми при създаване на това предприятие, най-важното за мен е да сложим началото му и да започнем работа", подчерта зам. кметът. По думите му, за целта общината ще се опита да привлече средства и от еврофондовете. На този етап обаче не стана ясно колко средства ще са нужни за това.

Кметът на Шумен Любомир Христов обясни, че на първо време ще се назначи само ръководител, който да започне работа по разрешителни и изграждане на материалната база. По думите на градоначалника, администрация и оперативен персонал ще бъде назначен, когато предприятието реално започне да функционира. „Няма да направим нищо скрито", каза още Христов и допълни,че предприятието ще започне да поема функциите си поетапно.

Шумен вече има общинско предприятие "Чистота"
netinfo

Общинският съветник от БСП Иван Йонков е изготвил модел за създаване и започване на работа на предприятието по чистота, който съдържа три варианта. Той обясни, че първият важен въпрос пред администрацията е - „Какво се случва на 24 юли, ден след изтичането на договора с „Титан БКС?". Йонков коментира, че според него максимално бързо трябва да бъде подготвен екип, назначен в новото предприятие, който да започне работа по подготовка на процедура по избор на дейността по сметоизвозване, зимно поддържане и машинно миене на уличната мрежа.

Проф. Добрин Добрев от ГЕРБ подчерта, че е обсъждан вариант нужната техника за функциониране на новото предприятие да не бъде закупувана от общината, а да бъде взета под наем. Йонков каза, че такъв вариант е възможен, но само ако фирмата, която предостави техника има съответните лицензи, които да позволяват извършване на сметосъбиране и сметоизвозване. Той прикова вниманието и върху дейността по управлението на регионалното депо за битови отпадъци до кв. „Дивдядово", което към момента също се стопанисва от „Титан БКС". По думите му, важно е сметището да продължи работата си, защото там депонират и други общини. Йонков подчерта, че бързо трябва да се започне процедура по закупуване и на 1 000 контейнера за смет.

Според прогнозите ще са нужни около 2 - 3 години, преди новото общинско предприятие „Чистота" да поеме изцяло дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване в Шумен.