Изложба „Подобри гората“ показва във В. Търново как даровете на природата променят ежедневието ни
Изложба „Подобри гората“ показва във В. Търново как даровете на природата променят ежедневието ни / снимка: организатори

Специална пътуваща изложба ще „доведе“ гората в шест български града. Събитието е сред акцентите в тазгодишната Седмица на гората и е фокусирано върху екосистемните ползи от горските продукти.

Изложбата „Подобри гората“ ще запознае посетителите с красотата на горските територии у нас, как те помагат на хората и как даровете на природата променят ежедневието ни.
Пътуващата експозиция е под формата на киоск с аниматор. Освен да разгледат паната, посетителите могат да седнат на специално обособен кът с пънчета. Естествените „табуретки“ предоставят възможност на децата да научат повече за различните дървесни видове и сами да определят възрастта им.

По време на изложбата посетителите имат възможността да играят с приятели на популярната в цял свят Jenga. Играта с дървени блокчета води до развиване на физическите и умствените способности. Тя изисква от играчите сръчност, добра координация и способности за изграждане на стратегия.

Пътуващата изложба стартира на 4 април в Стара Загора, на площада пред Общината. Ден по-късно ще е в Асеновград, а на 6 април ще стигне до гражданите на Кюстендил. На 7 април експозицията ще бъде показана във Велико Търново, пред Летния театър в парк Марно поле. На 8 април изложбата „Подобри гората“ ще посети Русе, а мястото отново е площадът пред Общината. На 9 април горският павилион ще гостува във Варна, на входа на Морската градина.

Организаторите очакват над 50 000 посетители в шестте града. Повече за изложбата „Подобри гората“, обиколката по градовете и другите събития в Седмицата на гората може да се открие на страницата „За гората“ във Facebook.