Общините Свищов и Ценово ще си партнират  за Местна инициативна група по подхода ЛИДЕР
Общините Свищов и Ценово ще си партнират за Местна инициативна група по подхода ЛИДЕР / снимка: Пресцентър- Община Свищов

Общините Свищов и Ценово ще влязат в партньорство за Местна инициативна група (МИГ) по подхода ЛИДЕР. Кметските управи на двете общини проведоха вчера подготвителни консултации. Срещите се състояха в свищовските села Овча Могила и Вардим.

По места беше предоставена подробна информация за подхода ЛИДЕР, прилагането му в България, реда и условията за разработване, и подаването на проекти. Бъдещата МИГ ще разработи Стратегия за местно развитие, с която ще се кандидатства за финансиране по ПРСР 2014 -2020. Местните инициативни групи (МИГ) се създават по Програмата за развитие на селските райони.

Те включват публични, стопански и нестопански организации, действащи на дадена територия. МИГ обединява местни производители, организации и фирми около споделени идеи за развитие, засилва диалога и сътрудничеството в селските райони.

Стратегиите за местно развитие целят устойчиво развитие на селските райони посредством разнообразяване на икономическите дейности, опазване на природата, развитие на висококачествени услуги, отговарящи на нуждите и очакванията на местните хора.