Омбудсманът Мая Манолова: Таксата в детските заведения не може да се приеме като справедлива
Омбудсманът Мая Манолова: Таксата в детските заведения не може да се приеме като справедлива / БСП

Решението на общинските съветници за таксата в детските заведения „не може да се приеме като справедливо". Това пише в писмото си омбудсманът Мая Манолова до председателя на БСП Валентина Бонева. Писмото е изпратено и до общината, информира Бонева. Според Манолова решението на местния парламент не е с грижа за децата и не е добра социална практика.

В края на февруари Бонева, като председател на групата съветници на левицата в Стара Загора, изпрати сигнал до омбудсмана за ощетяването на родителите, чиито деца, посещават детски ясли и градини. Обект на сигнала бе действащата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в частта си за детските заведения. Родителите са ощетени и от разделянето на месечната такса на две части - постоянна и диференцирана и задължението им да заплащат за услуга, която детето може и да не ползва през съответния месец. Затова и съветниците от БСП предложиха на Общинския съвет, вместо заложените в Наредбата 55 лв., родителите да плащат 40 лв. за седмични детски градини и за целодневни - 35 лв., вместо определените - 50 лв. Тогава местните старейшини не одобриха това предложение.

Въпросът с таксите е от социална значимост и омбудсманът се е обърнал към кмета с препоръка да подложи на обсъждане проблема с грижа за родителите и техните деца, за да се предложи по-справедлив начин на определяне на месечните такси, пише в писмото. То е получено преди 9 дни, но до днес кметът на Стара Загора не го е обявил, нито е внесъл предложение или становище до общинските съветници. С обявяването на позицията на омбудсмана днес ние целим да подтикнем кмета на община Стара Загора към обществено обсъждане на този въпрос, с ангажиране на родителите, общинската администрация и ръководствата на детските ясли и градини. По справка на администрацията около 4 хиляди деца се обучават и възпитават в детските заведения, съобщи Бонева.

„Ако постоянна част от таксата отпадне, това би коствало на общинския бюджет около 700 хиляди лева. Община Стара Загора може да си позволи подобен жест към родителите в условията на демографския колапс в България, още повече, че и държавата, и местната власт да трябва да насърчават раждаемостта и грижата за децата", подчерта тя.