Първият по рода си Дом на етносите отваря врати в Пловдив
Първият по рода си Дом на етносите отваря врати в Пловдив / Дом на етносите

Първият по рода си Дом на етносите в Пловдив официално отваря врати на 31 март. Той ще бъде едновременно жив музей  и място за изкуство и културни прояви на артисти от всички етнически общности, които живеят ЗАЕДНО  от векове в най-стария жив град в Европа.

Дом на етносите отваря врати благодарение на общите усилия на пловдивските арменци, евреи, италианци, роми, руснаци и турци. Посланието е за толерантност и разбирателство, в контекста и на спечелената от Пловдив титла Европейска столица на културата 2019.

Реализирането на проекта е реверанс към историята на древния град, известен от векове като конгломерат от етноси, в който всички, без значение на произход и религия, съжителстват заедно в мир. Той се осъществява по идея на дългогодишния телевизионен  журналист Екатерина Костова и главния редактор на Дарик Пловдив Лалка Златанова, няколко десетилетия след като известният български режисьор, писател и общественик Анжел Вагенщайн има идея да открие “Музей на толерантността и добросъседството” с етнографска сбирка "Един град, три религии, седем етноса".

Дом на етносите има за цел да събере под един покрив историята, бита и традициите от миналото до днес на етническите общности с най-богата история в града и да се превърне в сцена за съвременен културен живот.

Той ще има, както представителна, така и образователна цел. Амбициите са да бъде и културно-образователен център за младежи и туристи. Домът има всички предпоставки да се превърне и в атрактивен туристически обект.

Той ще е постоянно арт пространство с най-богат общ календар от културни събития на всички етнически общности. Ще е място за срещи в една уникална и неформална обстановка, близо до сърцето на Стария град, мястото, което са избрали за свой дом първите заселници по пловдивските тепета преди около 8000 години. Ще е клуб за топло посрещане на съмишленици - всичко, от което имаме нужда днес в най-красивия български град!

Дом на етносите е проект на Фондация ЗАЕДНО, учредена от двете пловдивски журналистки, като основната идея е, на база вековните традиции и общата история,  да се приобщат представителите на всички етноси в съвременния обществено-културен живот на града, да подпомага различни техни събития в контекста и на развитието на Пловдив като културна столица на България, Европейска столица на културата през 2019 и атрактивна дестинция в международния  културен туризъм. Той ще бъде и център за връзка на етническите общности от Балканите и Европа за реализиране на съвместни инциативи, конференции, семинари и др. Културният календар на Дома ще бъде писан съвместно с членовете на Консултативния съвет към Фондацията.

Първият по рода си Дом на етносите отваря врати в Пловдив
netinfo
След близо година подготовка, проектът се осъществява благодарение на почетния консул на Русия Георги Гергов, с чието съдействие красивата сграда под Античния театър се превърна в Дом на етносите. Изключителна, за създаването на Дома, е и подкрепата на председателя на еврейската организация “Шалом” инж. Светлозар Калев и еврейската общност в града, както и личната протекция на посланика на Израел в България Н.Пр Ирит Лилиан. В изложения еврейски етнокът посетителите ще имат възможност да видят пропити с много история старинни предмети.

Арменският кът в музея, който пресъздава по уникален начин гостна стая и място за хранене, е създаден с лични средства на почетния консул на Армения Ехиязир Узунян и съветника по културните въпроси д-р Ахавни Кеворкян, които са и дизайнерите в обзавеждането.

С изискан стил и колорит е подреден и италианският кът, в който лични мебели дариха Давид Кристиано и представители на общността в Пловдив. Това се случи само дни, след като и почетният консул на Италия Джузепе ди Франческо прегърна идеята за проекта.

Бившият Генерален консул на Република Турция Алпер Акташ бе един от първите подкрепили създаването на Дом на етносите. След неговото заминаване реализирането се осъществи благодарение на председателя на джамийското настоятелство и член на КС към Фондацията Ахмед Пехливан. За създаването на автентичния турски кът с миндери, в Пловдив пристигна специално майстор от Истанбул.

Море от цветове е руският кът, който  посреща гостите с матрьошки и балалайка. Усилията в оформлението му и декорацията са дело на Олга Атанасова (родом град Челябинск в Урал) и интериорният дизайнер Татяна  Демирева, с финансовата подкрепа на Валерий Власов.

Атрактивен ромски кът ще посреща посетителите на униклната експозиция, а т.нар.”българсак стая” пресъздава уюта от домовете на нашите баби. Той е дело на Грозделина Георгиева, експерт в  Регионалния етнографски музей.

На официалното откриване от 12:30 часа в четвъртък ще присъстват дипломати от посолствата на Република Армения, Израел, Руската Федерация, Република Турция и Италия, както и генералните и почетните консули в Пловдив.

Домът отваря врати с изложба ИЗБРАНО от колекцията на Дарик радио, с творби на 25 автори, сред които арменци, евреи, македонци, румънци, сърби, турци и др. Повечето от които са участвали в редовните пленери на Дарик радио. В концепцията “ЗАЕДНО” ще бъдат изложени и картини на големите пловдивски художници Атанас Хранов, Ицко Мазнев, Станимир Видев и Кольо Карамфилов.

Гостите на вечерното парти ще могат да опитат арменски коняк и сладки, еврейски бурекас, истински италиански пици, турско кафе на джезве и сладкиши,  руска закуска и др. кулинарни предизвикателства.

Традиционни напитки и храни на етносите ще се предлагат през цялата година в клуба, който се намира на първия етаж на Дома. Това ще е мястото, където сутрин ще може да започнем деня си с истинско неаполитанско кафе, по обед - да похапнем Родопска мелба, в следобедните часове – еврейски борекас или просто да се насладим на стакан руски чай, а вечерта да изпим по чаша с приятели в изключително уютна обстановка. Идеята е всеки член на клуба да се чувства като у дома си и да има възможност да кани и свои приятели. За по-специалните гости е атмосферата в т.нар “Ретро стая”, обзаведена в бароков стил. А топлите пловдивски вечери с коктейл в ръка и гледка към Античния театър могат да се превърнат в незабравимо преживяване за всеки турист и гост на Пловдив.

Домът на етносите ще може да се посещава единствено с клубна карта.

Той ще е предпочитано място за официални и делови срещи, провеждане на различни семинари,  работилници за заняти и др.

Още информация може да се намери на страницата на Дома на етносите във Facebook.