Пробация за двама младежи, задигнали лаптоп от селска къща
Пробация за двама младежи, задигнали лаптоп от селска къща / снимка: Sofia photo agency, архив

Двама младежи бяха осъдени от Районния съд във Варна за кражба в съучастие на преносим компютър от частен дом в село Любен Каравелово, съобщиха от съдебната пресслужба.

Двамата подсъдими са ученици в 12-ти клас. С присъда по реда на съкратеното съдебно следствие, на 20-годишния Р.Т. година по-младия Й.Д. бяха наложени наказания пробация за срок от 1 година, при двете задължителни мерки - срещи с пробационни служители и регистрация по настоящ адрес, с периодичност 2 пъти седмично.

На 25 юни 2014 г., около обяд, двамата младежи решили да отидат до къща в селото, където знаели, че стопаните имат преносим компютър. Те влезли в двора и извикали на висок глас. След като никой не им отвърнал, проникнали през незаключената врата, открили лаптопа и го взели заедно със зарядното. Още същия следобед пристигнали във Варна и в магазин за употребявана компютърна техника предложили за продажба чуждата вещ. Получената сума от 200 лева двамата подсъдими веднага изхарчили за почерпка и за игра в казино. Инкриминираното имущество е оценено на стойност 533 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.