Болна от туберкулоза обслужвала клиенти в павилион за храна
Болна от туберкулоза обслужвала клиенти в павилион за храна / DarikNews.bg, архив

В последните три – четири месеца зачестяват случаите на болни от туберкулоза и салмонелоза, които работят в обекти за хранене. Това съобщи на заседанието на Обществения съвет по туризъм шефът на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна д-р Златина Димова. Тя даде пример със служителка в доста посещаван павилион за хранителни продукти, която работела, въпреки че страда от туберкулоза.

Не рядко здравните книжки на служителите се заверяват формално, затова мениджърите трябва да упражняват контрол, призова д-р Димова. Тя ги посъветва още да обучават персонала и да акцентират върху хигиената при работата с храна. Трябва да се обръща внимание и на обработката на кухните, откритите барове и барбекютата, за да се избягват болести, причинявани от вредители, посочи специалистът.