Да се бият при катастрофи е заложено в мозъка на мъжете
Да се бият при катастрофи е заложено в мозъка на мъжете / БГНЕС, архив

Боят между шофьорите се превърна в нещо ежедневно и нормално в София. Нарушаване на правилата или пък неправилно изпреварване стават причина за леки инциденти и след това бой между участниците в ПТП-то.

Психолози си направили експеримент и измерили нивата на химическите вещества на стреса в слюнката на доброволци, поставени в тежко задръстване. Експериментът показал, че мъжете шофьори по-трудно запазват хладнокръвие в задръстванията от жените. Нивата на стрес при мъжете се увеличават седем пъти спрямо тези на жените, когато попаднат в задръстване.

Жените останали сравнително спокойни, като нивата на стреса им се увеличили средно с 8,7%, докато чакали зад волана. Но мъжете започнали да се гневят и нивата на същите химически вещества нараснали с 60 на сто.

Едно от възможните обяснения за разликата между двата пола е, че мъжете разчитат повече на реакцията "борба или отлитане" при стресови ситуации, което означава, че те смятат, че трябва да се изправят срещу проблема или просто да го заобиколят. Но когато са попаднали в задръстване, не могат да изберат нито една от двете опции и стават все по-стресирани и агресивни, отчитат психолози.

Отново скандал и саморазправа след инцидент на пътя

Основната причина за боя на пътя между шофьорите са задръстванията. Те са се удвоили в столицата през последните месеци и това е основна причина за насилието, което напоследък зачести по улиците в столицата.

Справка на сайта за трафика в София показва, че задръстванията в столицата са се увеличили почти двойно, а също така са се образували нови тапи на някои улици.

Интересното е, че в София вече има задръствания почти навсякъде - дори и по-малки улици, които не са възлови маршрути. Всички ключови булеварди в София са тапи, а за да минеш през тях се чака от 5 до 15 минути, показва справката на сайта за столичния трафик. Причините за удвояване на трафика са ремонт на метрото, на някои булеварди и увеличеното ползване на коли.

Бой след катастрофа на столичен булевард

Таксиметрови шофьори, които са цял ден по улиците, твърдят, че всички са се качили на колите, откакто цените на горивата са паднали драстично.

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че българският шофьор не спазва правилата за движение и това също е причина за боя на пътя.