Оборудват ВМС с два нови патрулни кораба
Оборудват ВМС с два нови патрулни кораба / снимка: Дарик Варна, архив

В изпълнение на правителствената програма за развитие на въоръжените сили, днес бяха одобрени три инвестиционни проекта - за осигуряване на летателната годност на самолет МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб. Проектите за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили ще бъдат предложени за одобрение от Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба.

С реализацията на най-мащабните за последните години модернизационни проекти - за придобиване на нов тип самолет и модулен патрулен кораб, ще се повишат оперативните способности на Българската армия и ще се изпълнят част от поетите ангажименти към колективната отбрана, заявени с Целите за способностите.

Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените ни сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с ВВС на съюзниците от НАТО и ЕС.

Пряко свързан с проекта за нов тип боен самолет е проектът за осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Целта е да се поддържат способностите на ВВС за охрана на въздушното пространство и осигуряване на въздушния суверенитет на България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. С осигуряването на летателната годност на МиГ-29 се дава възможност да се извърши преход от придобиването на новия тип боен самолет до застъпването му в бойна готовност. През този т. нар. транзитен период задачите на изтребителната авиация, възложени с редица национални и съюзни документи, ще се изпълняват със самолетите МиГ-29.

С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Инвестиционният проект предвижда въвеждането на въоръжение на два многофункционални патрулни кораба. Поради значителната финансова тежест, цялостното изпълнение на проекта ще се реализира за период от пет години, а строителството и оборудването на новите кораби с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа.

Предстои да бъде внесен за одобрение в Министерски съвет и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

Придобиването на новия тип въоръжение е от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.