Президентът на Хърватия на официално посещение у нас
Президентът на Хърватия на официално посещение у нас / БГНЕС

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев от днес до 1 април на официално посещение в България ще бъде президентът на Република Хърватия Колинда Грабар-Китарович.

Състоянието на двустранните политически и търговско-икономически отношения, регионалното сътрудничество, енергийната сигурност, миграцията, сътрудничеството в борбата с тероризма са сред темите, които ще обсъдят президентите Росен Плевнелиев и Колинда Грабар-Китарович.

През април 2015 г. президентът Росен Плевнелиев бе първият държавен глава, който направи официално посещение в Хърватия след встъпване в длъжност на президента Колинда Грабар-Китарович.

Хърватският президент ще бъде посрещната с официална церемония на 30 март от 14.15 ч. на площад "Св. Александър Невски" от президента Плевнелиев. След това двамата президенти ще разговарят "на 4 очи" на "Дондуков" 2 и ще се проведат официалните разговори на двете делегации. Двамата държавни глави ще дадат съвместна пресконференция в Гербовата зала на президентството в 16.00 ч.

На следващия ден, 31 март, в сградата на Българската търговско-промишлена палата в столицата президентите Росен Плевнелиев и Колинда Грабар-Китарович ще открият бизнес форум с представители на българския и хърватския бизнес. По-късно през деня хърватският президент ще изнесе лекция пред студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В рамките на деня са предвидени разговори на президента Колинда Грабар-Китарович с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов. На 1 април Колинда Грабар-Китарович ще бъде на посещение в Пловдив.

Източник: БГНЕС