След намесата на областния на Кърджали 70 домакинства получават дървата си за огрев, платени миналото лято
След намесата на областния на Кърджали 70 домакинства получават дървата си за огрев, платени миналото лято / netinfo

Държавата ще се погрижи жителите на селата Висока поляна, Жинзифово и Горна крепост, които останаха без отопление през зимата по вина на доставчика, да получат, макар и със закъснение, платените от тях дърва за огрев, гарантира областният управител Илия Илиев, от когото кметовете на трите села потърсиха съдействие. По негова инициатива в края на миналата седмица се проведе среща с ръководството на ДГС Женда, кметовете и търговци, които добиват и доставят дърва за населението в Кърджалийско. Страните се споразумяха да направят необходимото, за да бъдат обезпечени в максимално кратки срокове потърпевшите над 70 домакинства.

Четири фирми поеха ангажимента, най-късно до края на месец април, да доставят за своя сметка дължимите около 300 куб.м дърва на хората от Висока поляна, Жинзифово и Горна крепост, заяви Илия Илиев. Хората са платили за дървата още през август, но и до момента фирмата нито им е доставила дървата, нито им е възстановила парите. Сумата, която са платили е 65 лв на куб.м. Това са предимно възрастни хора, чиито деца са в чужбина, и които по принуда трябваше да изкарат зимата на студено, обясниха кметовете, които са дали фирмата на прокурор. От Горското от своя страна са прекратили договора с нея и са удържали внесената гаранция, заради неизпълнение на условията за добив.

 

На срещата с фирмите и ръководството на ДГС Женда бе договорено още през следващия отоплителен сезон да се въведат правила, при които населението да плаща при доставка, за да не става жертва на недобросъвестни търговци.