Правят специална стая за родители в училищата
Правят специална стая за родители в училищата / © © ThinkStock/Getty Images
Правят специална стая за родители в училищата
85561
Правят специална стая за родители в училищата
Правят специална стая за родители в училищата
  • Правят специална стая за родители в училищата
  • Правят специална стая за родители в училищата

Приемни зали, в които родителите да чакат срещата с учител, вместо да се разхождат из цялото училище.

Това е една от мерките за ограничаване на риска от агресия и насилие, която образователното министерство ще препоръча на училищните директори.

Идеята беше представена от заместник-министъра на образованието Диян Стаматов след среща с представители на различни институции и организации във връзка с гарантиране на сигурността в училище. От своя страна психолози предлагат в бележниците на децата да се отпечатва фабрично номерът за спешни случаи 112.

Ако държавата не поеме охраната в училищата, ще продължи събирането на пари от родители

„Мястото за изчакване на учителя може да бъде част от фоайето на училището или специална стая, където за удобство на родителите да има телевизор и топли напитки. Съответният родител ще бъде насочван към нея и така няма да си позволи да прекъсне учебния час", смята заместник-министър Диян Стаматов. По думите му родителят трябва да изчака, защото влизането на един родител във всеки един момент в училище води след себе си модела на него да се обърне специално внимание. „Отделянето на внимание на един родител е между 5 и 20 минути" - коментира той.

Диян Стаматов подкрепя и идеята в ученически бележници да се отпечатват спешният номер 112 и номерът на горещата линия за деца 116 111.

Всички училища в страната с охрана, огради и камери

„Вътрешната корица на бележника е бяла - биха могли да бъдат записани двата телефона с кратко обяснение при какви случаи те да се използват.

По време на срещата стана ясно, че над 600 училища у нас нямат нито охрана, нито видеонаблюдение. По думите на Стаматов това са малки училища, в които цялата общност се познава.

За средства по националната програма "Сигурно и достъпно училище" засега могат да кандидатстват само държавните училища, но от министерството обещаха да търсят възможност за разширяване и към общинските.